torstai 6. elokuuta 2015

Verikokeiden tulokset tulivat

Nopeaa toimintaa TAYSilta sekä postilta :) Eilen siis lääkäri käynyt verikokeiden tulokset läpi ja tänään tuli postissa vastaukset. Helpotus on suuri eli suurempia ongelmia ei ollut. Ainoastaan TSH-arvo (tyreotropiini eli kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni) oli edelleen liian korkea raskautumista ajatellen. Aiemmin arvo 3,84 ja nyt 3,2. Arvo pitäisi ilmeisesti siis saada alle kahteen, joten nyt lääkeannokseni on 25 mikrogramman sijaan 50 mikrogrammaa päivässä ja kontrolli on kuuden viikon kuluttua. Täytyy kyllä nolona myöntää, että olimme olleet mökkeilemässä ennen kokeiden ottamista ja unohdin kahtena aamuna ottaa tuon lääkkeen tai sitten muistin sen vasta aamiaisen syömisen jälkeen eli tämäkin saattoi vaikuttaa tuohon arvoon, mutta jos arvo pitää saada alle kahteen ja joidenkin kommenttien mukaan jopa lähelle yhtä, niin tuskin tuosta kahden tabletin syömisestä haittaa tulee. Pitää nyt vain seurailla tarkemmin omaa oloa.

Muiden kokeiden arvot (otettu KP5 aamulla):
T4-V (vapaan seerumin tyroksiini) 18,3 kun viitearvot ovat 9-19pmol/l
Jos TSH on alkanut nousta, mutta T4V ei ole vielä laskenut, puhutaan piilevästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ihmisen ei vielä tarvitse tuntea oireita.
Elikkäs ilmeisesti kun tuo arvo on tuolla ylärajoilla, niin ei tarvitse huolehtia ??

FSH 6,7  viitearvot follikkelivaiheessa 2,5 – 10,2 IU/L elikkäs ilmeisesti en ole vielä lähellä vaihdevuosia :)
Aivolisäkkeen etulohko erittää follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH:ta), joka naisilla stimuloi follikkelin kasvua ja estrogeenieritystä. FSH-pitoisuus tulee suhteuttaa ikään ja kuukautiskierron vaiheeseen. Naisilla FSH-pitoisuus nousee juuri ennen ovulaatiota, mutta taso on harvoin yli 12 IU/l.

LH 5,2 viitearvot follikkelivaiheessa 1,9 – 12,5 IU/l
Naisilla LH:n fysiologisena tehtävänä on stimuloida ovulaatiota ja sen jälkeen stimuloida keltarauhasen kehitystä ja ylläpitää sen hormonituotantoa. Kuukautiskierron alku- ja loppupuolella LH -pitoisuudet ovat matalat, mutta ovulaatiovaiheessa pitoisuudet nousevat 3 - 10 kertaisiksi.

Lisäksi jo aiemmin otettiin PRL eli prolaktiini, arvo oli 407 ja viitearvot 96-770mIU/l.
Prolaktiini on aivolisäkkeen etulohkon tuottama proteiinihormoni, jonka päävaikutuksia on rintarauhasen epiteelikudoksen kasvun stimulointi raskauden aikana ja maidon muodostumisen ja erityksen stimulointi imetyksen yhteydessä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti