maanantai 20. heinäkuuta 2015

Lapsettomuustutkimuksiin...

Puolen vuoden yrittämisen jälkeen aloin jo miettiä pitäisikö mennä lääkäriin puhumaan asiasta ja kyselemään neuvoja. Arkailin kuitenkin menoa, sillä netin ohjeiden mukaan takana pitäisi olla vähintään vuosi yrittämistä ennen kuin asiaa kannattaa alkaa tutkia.

Kahdeksan kuukauden jälkeen eli joulukuussa 2014 minulle tuli muuta asiaa työterveyteen ja siskoni kannustamana rohkaistuin puhumaan myös tästä asiasta ja silmät kirkkaana kerroin, että yrittämistä on takana nyt noin vuoden verran. Minulle tehtiin gynekologinen tutkimus ja ultraääni sekä sain lähetteen hormonikokeisiin. Työterveyslääkäri merkitsi asian sairauden tutkimiseen, joten sain tutkimukset sekä labrat työterveyden piiriin kuuluviksi (meillä ilmeisesti on muutenkin hieman laajemmat työterveyspalvelut). Gyne- tai ultraäänitutkimuksesta ei löytynyt mitään ja hormonikokeistakin paljastui vain että kilpirauhashormoni on viitearvojen ylärajalla (3,84), joten oli miehen vuoro mennä testattavaksi eli siemennestetutkimuksiin.

Järkytys oli molemmille valtava, kun tulokset helmikuussa tulivat, erityisesti lause "hedelmöityskyky on selvästi alentunut". Siinä kohtaa kyllä romahdin hetkellisesti, mutta onneksi mieheni ja siskoni tukivat ja yrittivät etsiä asiasta positiivisia puolia. Näin kun jälkeenpäin ajattelee, niin onhan se totta nyt ainakin tiedettiin syy, miksi kovasta yrittämisestä mitään ei tapahdu. Kaikille ei löydy mitään erityistä syytä lapsettomuuteen eli siinä mielessä olemme onnekkaita, että syy löytyi ja hoitosuunnitelma pystytään tekemään sen mukaan. 

Ongelma simpoissa oli siis vasta-aineiden määrässä (MAR IgG 80% ja IgA 55%) sekä liikkuvuudessa (A nopeat suoraan 0%, B hitaat 25%, C paikallaan liikkuvat 9% ja D liikkumattomat 66%). Lisäksi simppojen määrä oli normaalia alempi (10 milj.). Vasta-aineista ja niiden aiheuttajasta ei juurikaan ole tietoa. Ainoa ilmeinen syy vasta-aineiden olemassaoloon olisi aiemmin saatu kovempi isku tai muu tapaturma, mutta mitään tällaista ei ole tapahtunut. Muuta selkeää syytä ei osata sanoa. Tutkimuksen tulokset on niin pirun hankalia tulkita ja netin keskustelupalstojen kautta sitten yritin epätoivoisesti etsiä lisää tietoa. Tutkimustulosten liitteenä saisi tulla jonkinlainen suomennos, että mitä nuo luvut oikeastaan tarkoittavat ja mistä ne aiheutuvat ja onko mitään tehtävissä.

Varasimme lääkärinajan yksityiselle hedelmöitysklinikalle, jotta saisimme lisätietoa asiasta sekä mahdollisista tulevista hoidoista. Olimme kuitenkin jo päättäneet, että pyytäisimme lähetteen julkiselle ja hoidot tehtäisiin julkisella. Täytyyhän sitä verorahoilleen vastinetta saada :)

Olen onnellinen, että huolimatta tuosta yhden vuoden yrittämisohjeistuksesta lähdin etsimään tietoa ja vastauksia jo kahdeksan kuukauden kohdalla, sillä selkeä syy löytyi ja kuitenkin takana tulee olemaan ainakin 1,5v yritystä ennen kuin pääsemme ensimmäiseen hoitoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti